Létrejövő eredmények

Az ülés a lehető legegészségtelenebb pozíció az emberi test számára, amely az evolúció során a felegyenesedett, dinamikus mozgás és a fekvő helyzetben történő pihenés követelményei szerint alakult ki. Az irodai munkavégzés elterjedésével a legtöbb munkavállaló ebben a testhelyzetben kénytelen a nap nagy részét eltölteni, ami hosszútávú egészségkárosodást eredményezhet. A pandémia időszakában a távmunkavégzés miatt ez a jelenség hatványozottan előtérbe került, mivel az otthoni munkavégzés körülményei ergonómiai szempontból rendszerint nem megfelelőek. A rendszeres, mozgással töltött szünetekkel és a helyes testtartásban végzett ülő munkával minimálisra csökkenthetjük a kockázatokat.

SmartSeat márkanév alatt olyan ergonomikus kialakítású okos irodaszéket fejlesztettünk ki, ami folyamatosan vizsgálja a felhasználó testhelyzetét ülés közben és figyelmezteti a helyes testtartásra. Így a bútor nem csak lehető teszi, de edukatív módon elősegíti a helyes testtartás elsajátítását.

Szerkezeti felépítés

Annak érdekében, hogy az ülőlap és a háttámla esetében is lehetővé tegyük a fokozatmentes dőlésszög állítást, valamint a négy-négy darab nyomásmérő szenzor elhelyezését, egy újfajta mechanikai felépítést dolgoztunk ki az irodaszékhez. A mechanika fő jellemzője, hogy az ülőlap és a háttámla egy-egy X formájú rugalmas fémlemez konzolon került elhelyezésre. Az X forma kinyúló szárai kellő rugalmasságot biztosítanak ahhoz, hogy a rajtuk elhelyezett nyomásmérő bélyegek nagyon pontos adatokat szolgáltassanak a szárakat érő erőhatásról, és ezáltal a székben ülő felhasználó testhelyzetéről.

A székben összesen nyolc darab mérőbélyeg került elhelyezésre, amelyek a háttámla belső oldalán elhelyezett központi feldolgozó egységbe vannak bekötve. A központi egység vezeték nélküli Bluetooth kapcsolaton továbbítja a szenzoradatokat a mobiltelefon alkalmazásba, másodpercenként 2 alkalommal.

A szerkezeti felépítés kialakítása során fontos szempont volt a testreszabhatóság. Mivel a felhasználók nagyon eltérő testméretekkel rendelkezhetnek, lehetővé kívántuk tenni az ülőlap és a háttámla cserélhetőségét. A különböző méretű és kialakítású támlákat az X alakú fémkonzolok végén elhelyezkedő szerelhető csomópontokkal rögzíthetjük. A különböző méretű (S, M, L) háttámlák és ülőlapok mellett finombeállítási lehetőséget is biztosítunk a felhasználóknak. A háttámla függőleges irányban 50 mm-es, az ülőlap vízszintesen 50 mm-es mozgástartományban fokozatmentesen állítható, így a deréktámasz magassága, illetve az ülőlap elülső – térdhajlat alatti – feltámaszkodási felülete pontosan beállítható.

A fent említett speciális testreszabási és beállítási lehetőségek mellett a korszerű irodaszékekre jellemző gázteleszkópos magasságállító rendszer, valamint függőlegesen és vízszintesen (előre-hátra irányú) állítható kartámaszok kerültek beépítésre.

Informatikai és adatvizualizációs rendszer

A SmartSeat rendszer központi eleme a mobilalkalmazás, ami az okos szék és az adatok eltárolásáért felelős webszerver közötti kommunikációt biztosítja. Emelletti az alábbi funkciókat biztosítja:

 • az ülőlapon és a háttámlán elhelyezett nyomásmérő szenzorok által mért súly adatok megjelenítése 0,1 kg pontossággal
 • pillanatnyi testhelyzet vizualizációja
 • pillanatnyi testhelyzet értékelése: optimális testtartás, oldalirányú dőlés, előre-hátra dőlés
 • figyelmeztetés hosszú ideig tartó rossz testtatás esetén
 • figyelmeztetés az ülő munkavégzés megszakítására pihenő időszakkal
 • a webszerveren eltárolt adatok alapján statisztikai adatok megjelenítése
Tömegközéppontok az ülőlapon és a háttámlán helyes testtartásban és rossz testtartásban

A széken elhelyezett négy-négy szenzor adataiból a mobilalkalmazás számítja ki az ülőlapra és a háttámlára nehezedő nyomás tömegközéppontját. Ezeknek a pontoknak az elhelyezkedése pedig egyértelműen reprezentálja a felhasználó testhelyzetét. Például, ha azt látjuk, hogy az ülőlap első felén, és a háttámla felső részén nagy erejű terhelés van, akkor a felhasználó hátradőlt testhelyzetben ül, a gerincoszlop lumboszakrális régiója „C” alakban hajlik, az egészséges „S” alak helyett.

Miután a felhasználó bejelentkezett az alkalmazásba és megkezdi a SmartSeat használatát, a testhelyzetére vonatkozó adatok a mobilalkalmazáson keresztül folyamatosan továbbítódnak a webszerverre, ahol eltárolásra kerülnek. Ezek az adatok egy-két hetes használatot követően alkalmasak arra, hogy kielemezzük a felhasználó testtartását, munkavégzési szokásait (pl.: aktív időszak / pihenő időszak aránya). Az eltárolt adatokból az alkalmazás diagramok formájában megjeleníthetők a következő adatok:

 • Ülő munkával töltött órák száma a vizsgált időszakban
 • Napi átlagos ülő munkával töltött idő
 • Sitting map: az ülőlap és a háttámlán színárnyalatok használatával jelenítjük meg, hogy melyek a leggyakrabban terhelt régiók – ebből következteti lehet a felhasználó melyik testhelyzetben mennyi időt tölt.
 • Normál, előredőlt, hátradőlt testhelyzetek aránya
 • Oldalirányú dőlések aránya
 • Testsúly változása

Célcsoport

A SmartSeat elsődleges célcsoportja a 35-65 év közötti, számítógépes munkahelyen dolgozó felhasználók, akik vagy már rendelkeznek valamilyen – a helytelen ülés következtében kialakult egészségügyi problémával, vagy prevenciós jelleggel kívánják a lehető legmegfelelőbb munkakörnyezetet kialakítani.

A kis példányszámban készülő, magas hozzáadott értékkel bíró termék magas ára miatt a magánfelhasználók mellett főleg vállalati vásárlókra számítunk. A vállalati felhasználók a széket egészségügyi eszközként használhatják, az üzemorvos bevonásával. A SmartSeat egy-egy munkavállaló esetében kb. egy hetes időszak alatt képes az ülési testhelyzetekből olyan adatbázist felépíteni, amiből az orvos megállapíthatja a kialakult tünetek (derékfájás, nyakfájás, váll fájdalom) okait, és ezeket korrigálva javíthat a munkavállaló állapotán.


Az egyedi mechanikai megoldásnak köszönhetően fokozatmentesen állítható, szenzorokkal ellátott irodaszékünk a VEKOP-2.1.7-15-2016-00145 projekt keretében, az EU és Magyarország Kormánya támogatásával valósul meg.