Az emberi test az evolúció során nem az ülő helyzetben történő munkavégzés szempontjai szerint alakult ki. Napjainkban mégis több időt töltünk ülő testhelyzetben, mint valaha. A legtöbb irodai dolgozó átlagosan 6 órát tölt a monitor előtt ülve, jellemzően helytelen testtartásban, nem megfelelő irodaszéken. Az állandósult  rossz testtartás miatt nemcsak a gerinc, a környező izmok és a lágyszövetek károsodnak. Az ülő életmód károsan hat a belső szervek, főként az emésztő és légzőszervek működésére. A mozdulatlan ülés következtében a test fő felfekvő felületein, elsősorban az ülep táján nagy nyomás lép fel a szövetekben, amely a kényelmetlen érzéstől az elviselhetetlen fájdalomig fokozódhat. Mindezen túl, a hosszú ideig tartó ülőmunka leginkább a törzs tartó- és mozgatószerveire hat károsan, különösen a gerincoszlopot és a hát izomzatát éri nagy terhelés.

Mivel kevés munkavállaló figyel tudatosan a helyes testtartásra, a rossz ülési pozíciók megszokottá, általánossá válnak, és csak akkor kerülnek a figyelem középpontjába, amikor már kialakultak az ebből eredő testi tünetek.

Honnan tudhatja a felhasználó, hogy helyes testtartásban ül a munkahelyén vagy nem?

Amíg nem jelentkeznek testi panaszok, igazából sehonnan. A piacon jelenleg elérhető irodaszékek ugyanis nem küldenek visszajelzést a felhasználónak arról, hogy a testtartásuk megfelelő-e? A SmartSeat projektben célkitűzésünk egy olyan intelligens, szenzorokkal ellátott irodaszék fejlesztése, amely az ergonómiailag legkedvezőbb ülési pozíciót biztosítja, képes visszajelzést küldeni a felhasználónak a testtartásáról, és javaslatot tesz az esetleges hibák kiküszöbölésére.

A modern ember az aktív napszak meghatározó részét olyan ülő testhelyzetben tölti, ami túlterheli az alapvetően álló testhelyzethez vagy mozgáshoz alkalmazkodott emberi szervezetet. Talán legismertebb következmény a hát és a nyak fájdalma, illetve egyéb váz- izomrendszeri betegségek széles köre. Ennek súlyát az is mutatja, hogy a hivatalos becslések a GDP 0,5 – 2%-ára teszik a váz- és izomrendszeri betegségek miatti kiadások nagyságrendjét, melyben meghatározó arányt képviselnek a krónikus betegségek, illetve ez a betegségcsoport vezető ok a munkából kieső napok esetében is. Emellett a tartós és rosszul pozícionált ülés számos krónikus és népbetegségnek számító belgyógyászati betegség kialakulásában játszik meghatározó szerepet.

Ez az ülésbetegség szindróma a negyedik helyen szerepel az un megelőzhető halálokok listáján. A rossz testhelyzet, illetve a rosszul megválasztott ülőeszköz tehát az egyik legnagyobb és legtartósabb ártalom, aminek kitesszük magunkat. A szakértők véleménye szerint nem létezik olyan univerzális szék, amely mindenkinek, bármely munkahelyen ideális lenne. Az ideális, ergonómikus szék illeszkedik az adott személy adottságaihoz, az általa végzett munkához és a felhasználói környezethez. Az ergonómia célja a feladatok, az eszközök és a humán anatómia összehangolása. Az ennek keretében kidolgozott ajánlások bárhol megtalálhatók az összes irodai eszköz vonatkozásában, ennek ellenére a székek esetében ezek csak korlátozottan érvényesülnek a gyakorlatban, mert fokozatmentesen és valóban ergonomikusan, azaz különböző testhelyzetekhez igazítható szék nincs a piacon.

Felmérésünk szerint az elérhető ülőeszközök mindegyikénél azonosítható valamilyen szerkezeti, biomechanikai vagy ergonómiai probléma. A szakmai program célja egy olyan moduláris székrendszer kialakítása, mely különböző antropometriai paraméterekkel rendelkező személyek számára is alkalmassá tehető az alapelemek cseréjével és beállításával, illetve a funkcionalitás mellett olyan designt képvisel, mely beilleszthető többféle irodai környezetbe. A rendszer kialakítása és állítási lehetőségei olyan megoldásokat képviselnek, melyekkel a különböző felhasználási módok mindegyikében a helyes testtartás felvehető - ezzel a szélesebb körű állíthatósággal a jelenleg elérhető irodai ülőbútorok nem rendelkeznek. A formatervezés, a műszaki megoldások és az anyaghasználat tekintetében cél az irodai környezettel kompatibilis megoldás keresése, melyek összességükben innovatív, illetve valódi és felhasználó felé jól kommunikálható előnyöket képviselnek. A termékfejlesztés mellett lényeges olyan testreszabott marketing eszközök fejlesztése, melyekkel a székkel kapcsolatos információk hatékonyan és eredményesen eljuttathatók a célcsoportokhoz. Műszaki szempontból cél a tervezett moduláris rendszerhez szükséges termelési technológia alapjainak kidolgozása, mely lehetővé teszi a rugalmas, környezetbarát és kis szériában is költséghatékony kiszervezett termelést. ÖSSZESSÉGÉBEN tehát egy olyan moduláris székrendszer kialakítása a cél, mely lehetővé teszi a többféle méretű alapelem összehangolt beépítését,illetve a szék több dimenzióban, a munkavégzés közben jelentkező különböző testhelyzetekhez igazodó állíthatóságát. A rendszer moduláris jellege ezen túl lehetővé teszi a kis szériában is hatékony termelést is.